Choď na obsah Choď na menu
 


Majstrovstvá Slovenska 2015 a ukončenie tanečnej kariéry.

   Žiaľ tohtoročné Majstrovstvá Slovenska v STT, LAT a 10T boli pre Matúša a Paťku ich poslednými súťažnými vystúpeniami, ktorých sa zúčastnili a po veľkom sklamaní sa Matúš rozhodol ukončiť svoju tanečnú kariéru.   

    Dovolím si tvrdiť, že Matúš s Paťkou mali na tohtoročných MSR  v kat. JUN II veľkú príležitosť stať sa dvojnásobnými majstrami Slovenska, konkrétne v STT a v 10-tich tancoch a minimálne byť medailistami v LAT. Intenzívne a poctivo na sebe pracovali počas celého roka 2014 a o ich zlepšovaní  sa hovoria ich výsledky , ktoré dosahovali na súťaži Slovenského pohára z roku 2014.  V STT boli pravidelnými finalistami  a ku koncu roka porazili aj vicemajstrov Slovenska z roku 2014, nehovoriac o tom že sa vo finále stretávali s piatimi pármi, ktoré už v roku 2015 tancovali na MSR v kat. „Mládež“ a v celkovom poradí  Slovenského pohára si aj medzi staršími pármi vytancovali 3.miesto. V LAT sa na SP 3x pretancovali do finále 2x sa umiestnili tesne za finále (7.miesto) a 1x v semifinále a v celkovom poradí SP skončili na 6.mieste , t.j. ako juniorský pár v STT skončili na 1. mieste a v LAT na 2.mieste.

    Žiaľ ani tieto štatistiky nezohrali  žiadnu úlohu u porotcov, ktorí na MSR rozhodovali. Viem, že každá súťaž je iná a nie vždy sa im podarilo zatancovať tak, ako by chceli no i tak neodtancovali až tak hrozne že v LAT sa do finále neprebojovali a skončili na 7.mieste, v STT na 5.mieste a v 10-tich tancoch na 4.mieste nehovoriac o tom že majstrami a vicemajstrami v roku 2015 sa stali tanečné páry, ktoré sa v celkovom poradí  Slovenského pohára umiestnili na 13, 18 a 23.mieste  a vo finále skončili pred Matúšom a Paťkou také páry, ktoré ich nikdy na SP neporazili??!!! Nechápem na čo vôbec sú aj výkonnostné triedy, keď na MSR  porazí tanečný pár tancujúci nie o 1 ale o 2 výkonnostné triedy nižšie iný pár s vyššou triedou??!!

    Ako je to možné? Ak chcete aby Váš tanečný pár bol majstrom SR, tak najvýhodnejšie je, ak Váš TK je usporiadateľom MSR, budete mať v rozhodcovskom zbore svojho trénera a pár prívržencov s ktorými si navzájom pomáhajú a rozumejú si, pozvať si zahraničných rozhodcov s ktorými sa usporiadateľ MSR dobre pozná a tanečný pár absolvuje v campe pred MSR s niektorými z nich individuálne hodiny a samozrejme buď bohatých rodičov alebo dobrých sponzorov, bez ktorých to jednoducho nejde a vualá máte majstrov Slovenska. Ale aby som niekoho neurazil nie je to tak vždy, sú aj výnimky. Toto je len opis jednej z možností, ako sa to robí.

    SZTŠ je úradná inštitúcia prehnitá do špiku kosti, plná bezcharakterných,  skorumpovaných a materialisticky založených osôb, ktorým etický kódex rozhodcu a zásady etiky absolútne nič nehovoria a hodnotiace kritériá, ktorými by sa mali riadiť sú im ľahostajné  (česť výnimkam, aby som nehodil všetkých do jedného vreca, no žiaľ tých je málo), ktorá nie že pomáha rozvíjať talentované tanečné páry, ale práve naopak zbíja ich. Ak talentovaný tanečný pár nemá za sebou  silný tanečný klub, ktorý niečo na Slovensku znamená a má vybudované meno a rodičia nemajú dostatok finančných prostriedkov, taký pár nemá žiadnu šancu.....Potom niet sa čo čudovať, že mnohí skvelí tanečníci ukončili svoju tanečnú kariéru, pretože už ďalej nevládali proti tejto nespravodlivosti bojovať, keď videli že sa pred nimi umiestnili aj taký tanečníci, ktorí ani nepočujú rytmus hudby a tancujú mimo rytmu čo je základným kritériom pri hodnotení, ale na Slovensku to vôbec nevadí stačí že za ním stojí silný tanečný klub a rodičia čo dobre platia.

   Tanečný šport je nádherný šport, ale na Slovensku to na MSR a súťažiach nie je vôbec o tanci, ale ide tu o boj medzi tanečnými klubami. Tak napríklad 2-3 kluby sa „Mojkajú“ a bojujú s tými, s ktorými sa ľudovo povedané nemusia alebo mali majitelia klubov v minulosti medzi sebou nejaké konflikty a spory a na inej súťaži sa zas role prehodia a späť im vrátia to ........a takto už 10-tky rokov medzi sebou TK bojujú a robia špinavú politiku a neuvedomujú si, že na to doplácajú len a len tanečníci spoločne s rodičmi, a to sú Tí, čo živia funkcionárov SZTŠ a majiteľov TK lebo bez nich by žiadny zväz ani TK nemohol existovať.

    Na záver dodám, že ak sa toto nezmení, tak na Slovensku ešte veľa talentovaných a skvelých tanečníkov, ktorí do vienka  dostali dar od prírody a roky ho zveľaďovali a poctivo na sebe pracovali, svoju kariéru ukončí, tak ako sa to udialo aj v Matúšovom prípade. Niet horšej kombinácie, ako keď Vám dieťa dospeje do puberty a vidí ako to je a stratí motiváciu a cieľ v tom čo kedysi miloval a pre čo žil.

    Matúš s Paťkou dokázali na parkete zaujať nielen tanečným výkonom, ale aj svojim fyzickým vzhľadom, určite patrili medzi najsympatickejší tanečný pár vo svojej vekovej kategórii.11150259_10203907102064806_3085604703330818180_n.jpgsan_2831.jpgsan_3648.jpg Za 4 a 1/2 roka spoločného tancovania si poctivo v STT tancoch od „Hobby“ vytancovali výkonnostnú triedu „A“  a v LAT triedu „B“. Boli vicemajstrami v STT tancoch v kat. JUN I v roku 2013.

    Čo k tomu dodať?  Aj na videu, ktoré prikladám, je to z MSR v STT 2015, ktoré sa konali v Poprade, (pozn. komentátor je  funkcionárom SZTŠ a majiteľom TK) o žiadnom z finalistov z JUN II  ani o majstroch a vicemajstroch okrem toho že ich predstavil nič nespomenul iba na adresu Matúša a Paťky povedal  citujem : „Jeden  s veľmi silných Slovenských juniorských párov. Myslím že to komentovať viac netreba, vedel o čom hovorí.

     Iba čas ukáže či sa k tancu ešte vráti, ale momentálne u Matúša prevláda názor „Mal som rád spoločenský tanecaj vďaka tomu, ako to na Slovensku funguje.

P.S.

    My rodičia ďakujeme najmä Zdenkovi Blesákovi, Henriete Nagyovej-Vadkerti, E. Slimákovi, L. Zsolt,  ktorí sa za posledný rok najviac zaslúžili o ich napredovanie a stáli za ich veľkými úspechmi, ktoré dosiahli a samozrejme všetkým, ktorí sa od začiatku spolupodieľali pri ich spoločnom vývoji a raste v tanečnom športe.  

Na úplný záver:

   Každú krajinu v STT a v LAT reprezentujú na svetových šampionátoch 2 tanečné páry, zvyčajne to bývajú páry, ktoré sa umiestnili na 1. a 2.mieste a ak sa niektorí z týchto 2 párov svetového šampionátu nemôže zúčastniť z nejakého dôvodu, je nahradení nasledujúcim tanečným párom podľa umiestnenia vo finále domácich majstrovstiev v danom tanečnom žánry. V 10 tancoch každú krajinu zastupuje iba 1 tanečný pár.

  Ako dôkaz toho čo som popísal v článku vyššie, že sa Majstrom Slovenska v STT , v 10T a Vicemajstrom v LAT stal tanečný pár za iných okolností a nie na základe svojej tanečnej kvality Vám na porovnanie prinášam výsledky zo svetových šampionátov kategórie JUN. II.

MSR v STT Majstrovstvá sveta v STT
Majster SR 39.miesto zo 63 tan. párov
Vicemajster SR 27.miesto zo 63 tan. párov

 

MSR v LAT Majstrovstvá sveta v LAT
Majster SR 31-33.miesto zo 66 tan. párov
Vicemajster SR 55-56.miesto zo 66 tan. párov

 

MSR v 10T Majstrovstvá sveta v 10 T
Majster SR 31.miesto z 35 tan. párov